Een katje uit een goed nest is in huis grootgebracht bij een moeder die hooguit drie nesten per twee jaar werpt. Het katje moet aan alle geluiden in huis gewend zijn en dus niet op tilt slaan van de normale leefgeluiden van volwassenen, kinderen en eventueel honden. 

Het moet van kleins af aan gewend zijn aan mensenhanden, zodat het later niet schuw zal worden voor aanrakingen. Integendeel, we willen graag een aanhankelijke kat. Ook moet het lang genoeg bij de moeder zijn gebleven voor een afgeronde opvoeding. 

Een piepklein poesje is natuurlijk schattig, maar een kat is pas helemaal volleerd met 1,5 jaar. Haal in ieder geval niet voor twaalf weken het kitten bij de moeder weg. De moederpoes geeft hem met de moedermelk alle benodigde antistoffen mee. Normale melk is absoluut geen vervanging voor moedermelk, lees hier waarom!

Ook moet ze de tijd hebben om hem zindelijk te maken en de kneepjes van het kattenleven bij te brengen, inclusief de jacht. Ook het gestoei met broertjes en zusjes is een belangrijke fase in de ontwikkeling om een evenwichtige, gezonde en vrolijke kat te worden.

Een poes die te jong uit het nest wordt weggehaald, kan later gedragsproblemen zoals onzindelijkheid, sproeien en agressie gaan vertonen. Ook een kitten van twaalf weken is nog klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *